Govor Nj. E. ambasadora Kuvajta

Govor njegove Ekselencije ambasadora države Kuvajt, gospodina Yousefa Abdulsamada, povodom 56-te godišnjice nacionalnog dana Kuvajta:

Vaše Ekselencije, uvaženi gosti,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu na prijem koji smo priredili povodom 56. godišnjice nezavisnosti i 26. godišnjice oslobođenja Države Kuvajt. Hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu da zajedno proslavimo ove praznike.
Takođe, na početku bih želeo da uputim srdačne čestitke Njegovom Visočanstvu Emiru Države Kuvajt šejhu Sabahu al-Ahmedu al-Džaberu al-Sabahu i Njegovom Visočanstvu prestolonasledniku. Neka Bog podari Državi Kuvajt i njenom narodu još mnogo godina mira, blagostanja i napretka.
Dragi prijatelji,
Dozvolite mi da kažem nekoliko reči o odnosima između Države Kuvajt i Republike Srbije. Oni su, pre svega, veoma dobri, prijateljski, i odlikuju se međusobnim poverenjem i željom za njihovim daljim razvojem.
U Srbiji već dugo vidimo bitnog političkog partnera, i trenutno zajedno planiramo održavanje političkih konsultacija između naših dveju zemalja, krajem 2017. godine u Beogradu.
Što se tiče privredne, investicione i kulturne saradnje, imamo još puno planova i ambicija. Želeli bismo da zajedno sa Vladom Srbije uložimo još više truda da bi upravo ove oblasti saradnje dostigle svoj puni potencijal. Na tome vredno radimo, a mnogo očekujemo i od sastanka Mešovite komisije za ekonomsku i tehničku saradnju koji će se održati u skoroj budućnosti.
Takođe, želimo da u narednom periodu bude još više uzajamnih zvaničnih poseta, kako bismo putem konsultacija prepoznali i ostvarili sve mogućnosti za saradnju i razvoj naših bilateralnih veza u raznim oblastima.
U januaru 2016. godine otvorena je železnička stanica „Prokop“ izgrađena uz pomoć kredita Kuvajtskog fonda za razvoj. Iste godine, saradnja između Kuvajta i Srbije dobila je još jedan nov i divan simbol. Taj novi simbol jesu dva mosta izgrađena u opštini Krupanj na zapadu Srbije koja je pretrpela veliku štetu tokom poplava 2014. godine.

Vlada Kuvajta je ubrzo nakon poplava dodelila pomoć prijateljskoj Srbiji, a od dela te pomoći obnovljena su dva mosta u Krupnju, sasvim uništena u prirodnoj katastrofi. Oba mosta puštena su u rad krajem prošlog oktobra i znatno su olakšala svakodnevni život građanima. Jedan od njih dobio je naziv Most prijateljstva Kuvajta i Srbije, i ostaće kao trajan spomen i simbol dobrih odnosa između dveju prijateljskih zemalja i naroda.
Upravo su humanitarni rad i pomoć prijateljima u svetu ono čemu je Kuvajt posvećen na međunarodnom nivou, i radujemo se što ćemo nastaviti da predano radimo na tome i u budućnosti.
Dopustite mi da na kraju izrazim želju da u godinama koje dolaze bude još više primera dobre saradnje između Kuvajta i Srbije, i da na obostranu dobrobit i zadovoljstvo osnažimo naše bilateralne odnose, te da iskreno prijateljstvo koje smo izgradili nastavi da jača i napreduje.Još jednom, najlepše Vam zahvaljujem što ste došli. Pozivam vas da uživate u ovoj proslavi i da se upoznate sa kuvajtskom tradicijom i kulturom koju smo pokušali da Vam predstavimo kroz rukotvorine, muziku i posluženje. Hvala!

 

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.