9. LIFFE festival u Leskovcu

9. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE održava se od 13. do 17. septembra 2016.u Kulturnom Centru u Leskovcu

Program 9. LIFFE otvoriće premijera srpskog filma „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“ u kojem Slavko Štimac igra glavnu ulogu i za koji je pisao scenario sa rediteljem Srđom Penezićem. Na svečanom otvaranju biće dodeljena nagrada “Živojin Žika Pavlović” za afirmaciju filmske umetnosti u svetu glumacu Slavku Štimacu. U Zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg festival je 12 filmova iz regiona, od kojih sedam premijerno u Srbiji.

U konkurenciji ovogodišnjeg festival su filmovi iz Srbije „Otadžbina“ Olega Novkovića, „Dobra žena“ Mirjane Karanović i „Dnevnik mašinovođe“ Miloša Radovića iz Hrvatske „S one strane“ Zrinka Ogreste, „Imena višnje“ Branka Šmita i „Sve najbolje“ Snježane Tribuson Iz Makedonije „Lazar“ Svetozara Ristovskog i „Deca sunca“ Antonija Mitrikevskog Iz BiH „Naša svakodnevna priča“ Ines Tanović i „Šiška delux“ Jana Cvitkoviča, ….uz jedan „film iznenađenja“. Gran pri „Živojin Žika Pavlović“ najboljem reditelju, kao i drugu i treću nagradu za režiju i glumačke nagrade za najbolju mušku i žensku ulogu Zlatni lešnik, dodeliće žiri čiji su članovi reditelji Ognjen Sviličić i Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković Na ovogodisnjem Festivalu održaće se već tradicionalna konferencija reditelja – gostiju festivala.

9. LIFE festival u Leskovcu

U pratećim programima biće predstavljene knjige “A ko si ti?” Predraga Mikija Manojlovića, “Glumac je glumac je glumac” Zijaha Sokolovića i “Filmus” Slobodana Šijana.

Otvaranje izložbe “DRAGAN NIKOLIĆ”:

Izložba nagrada, priznanja i plakata filmova u kojima je glumio Dragan Nikolić. U revijalnom programu biće prikazan dokumentarni film oskarovca Rona Hauarda “The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years”, samo dva dana nakon svetske premijere u Londonu. Prvi put ove godine biće održan revijalni program “Oni dolaze” sa 30-ak kratkih filmova mladih autora, studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu . Otvaranje festivala obeležiće koncert hora Viva Vox, dok će na zatvaranju nastupiti pevačica Lena Kovačević sa svojim bendom. I ove godine u Leskovcu koji je odličan domacin očekuju se brojni gosti, ugledni reditelji I poznati umetnici.

O Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije – LIFFE :

Leskovački internacionalni festival filmske režije je manifestacija međunarodnog karaktera. Pokrenuta je 2008. godine i promoviše filmske stvaraoce i njihova dela iz ex-jugoslovenske regije. Svojim sadržajem doprinosi afirmaciji filmske umetnosti i bioskopske kulture. Organizator Festivala je Leskovački kulturni centar. Na festivalu je u proteklih osam godina prikazano preko 200 filmskih ostvarenja iz zemlje i regiona, a filmove i prateći program videlo je blizu 40.000 posetilaca. Festival su od početka finansirali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Leskovac, kao i veliki broj privrednih i medijskih sponzora iz cele Srbije.

Očekujemo Vas u Leskovcu ….

Povezani članci i emisije

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.