Actopolis Belgrade – Mikro-rezidencija Glikerije Statopulu

U okviru beogradskih mikro-rezidencija projekta ACTOPOLIS Glikerija Statopulu, polovina atinskog kustoskog tima Actopolisa,  predstaviće kustoski koncept i aktuelizaciju projekta Actopolis u Atini.

Predstavljanje je u Goethe-Institutu, Knez MIhailova 50, večearas u 20 časova i otvoreno za razgovor sa beogradskom publikom.
Događaj će se odvijati na engleskom jeziku.

Za atinsko izdanje Actopolisa Privremena akademija umetnosti(PAT) organizovaće seriju „Performativnih predavanja” koja će pokušati da proizvedu kontrolni materijal oko diskursa regulacije, džentrifikacije i brendiranja gradova, koji su locirani u centru ili na periferiji evropskog restrukturisanja. Predavanja će se održati u institucionalnim i vaninstitucionalnim prostorima sa mešovitom publikom, uključujući poznate ličnosti i mlađe goste i ona će kulminirati u pluralističkoj izložbi na košarkaškom terenu. Kako može zemlja, grad, akademija da upotrebi ‘meku moć’ sa namerom da hegemonizuje diskurs oko sebe same i svega što ga okružuje? Putem predavanja, razgovora, diskusija, projekata, aparature i drugih sredstava pokušaće se da se prikupi i organizuje diskurs krize i stvaralaštva koji se proizvodi oko egzotične Atine, koja trenutno prima hiljade imigranata i koja će biti domaćin sledećih dokumenata.

Privremena akademija umetnosti (PAT) za profesionalno i amatersko obrazovanje je mobilna akademija umetnosti koja je u isto vreme umetnički projekat u eksperimentalnom obrazovanju koji nudi više umetničke studije u oblastima u kojima postoji interesovanje za alternativno, eksperimentalno i samoorganizovano obrazovanje primenjenih i likovnih umetnosti.

Glikerija Statopulu (Glykeria Stathopoulou) je kustoskinja i istraživačica na doktorskim studijama u Atini. Ona je studirala Likovnu umetnost i Istoriju i teoriju umetnosti u Velikoj Britaniji i S.A.D.
Njeno trenutno istraživanje je usredsređeno na etnografske metodologije i prakse ‘reenaktmenta’ (ponovnog izvođenja) u savremenoj umetnosti. Ona je bila član kustoskog tima Četvrtog atinskog bijenala AGORA 2013. godine i uređuje i piše tekstove za izložbene kataloge i časopise.

 

Povezani članci i emisije

Comments are closed.