Italija u evropskom programu “PERIKLE” – Karabinjeri obučavaju srpsku policiju

Deset funkcionera i oficira policije i Narodne banke Srbije završili su juče u Beogradu obuku o tehnikama falsifikovanja novca koju su organizovali italijanski karabinjeri u okviru programa evropske pomoći „PERIKLE“ („PERICLES“) za borbu protiv falsifikovanja novca i izvan Evropske unije.

Falsifikovanje novca predstavlja rastući problem i nanosi veliku štetu nacionalnim privredama, pre svega malim trgovcima i preduzetnicima. Obuku su prošli srpski instruktori koji će u narednim mesecima obučavati zaposlene u različitim vladinim strukturama i agencijama. Nakon početne faze u Italiji, deset srpskih funkcionera su prošli drugu fazu obuke u Beogradu, koja se danas završila dodelom diploma na ceremoniji kojoj je prisustvovao komandant Komande karabinjera za borbu protiv falsifikovanja novca, pukovnik Frančesko Ferače.

„I u evropskim programima Italija je potvrdila da je lider u saradnji sa Srbijom u borbi protiv kriminala, pre svega onog transnacionalnog koji predstavlja pretnju za naše dve zemlje i za Evropu“, izjavio je ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco, ističući da je i „sam ministar (spoljnih poslova Italije) Đentiloni veoma angažovan na potvrđivanju ove naše uloge u najvažnijim oblastima: od borbe protiv transnacionalnog organizovanog kriminala do terorizma, preko korupcije o kojoj će italijanska Agencija za borbu protiv korupcije, koju predvodi Rafaele Kantone, voditi dvogodišnji evropski program pomoći Srbiji“.

Dana 27. maja ove godine, na inicijativu italijanskog Tužilaštva za borbu protiv mafije i terorizma i istovetne strukture u Srbiji, specijalni tužioci svih balkanskih zemalja sastali su se u Beogradu i potpisali po prvi put deklaraciju o međusobnoj operativnoj saradnji.

Povezani članci i emisije

Comments are closed.