Festival italijanskog filma u Beogradu

 

“Italian Film Fashion Festival VII izdanje”

 16-25. SEPTEMBAR 2016.

Kulturno udruženje Excellence, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije (MIBACT) predstavlja Festival italijanskog filma u Beogradu. Festival se održava od 16. do 25. septembra i u potpunosti je posvećen italijanskom filmu. U pitanju je sedmo izdanje slavnog Italian Fashion Festivala koji je Kulturno udruženje Excellence organizovalo tokom poslednje decenije, a u Srbiji se organizuje prvi put.

Festival je svečano otvoren koncertom Vrhunska muzika italijanskog filma u izvođenju svetski poznatih umetnika Maura Maura i Fransoaz de Kloze u petak 16. septembra u 20:30h u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1, u Beogradu. Bila je to sjajna prilika da se čuje muzika Morikonea, Rote i drugih velikih italijanskih kompozitora, u izvođenju dva sjajna virtuoza koji bude emocije kod ljubitelja filma i filmske muzike širom sveta. U prepunoj sali publika je oduševljeno pozivala umetnike na bis.

Prvi deo Festivala, Istorija italijanskog filma, počeo je 17. septembra projekcijama remek dela italijanske sedme umetnosti. Svakog dana u Kinoteci u Uzun Mirkovoj prikazuju se filmovi nekih od najznačajnijih majstora italijanskog filma, među kojima su Roberto Roselini, Vitorio De Sika, Bernardo Bertoluči, Lukino Viskonti, Federiko Felini, Pjer Paolo Pazolini, Mikelanđelo Antonioni, Gabrijele Salvatores i Roberto Beninji.

Centralni deo Festivala posvećen Savremenom italijanskom filmu održaće se od 22. do 25. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci. Biće predstavljeni novi filmovi među kojima su „Osvajanje uspona“ Roze Kjare Skaljone, “Montedoro” Antonela Farete, “Povratak životu” Ilarije Boreli, “Suđenje Mata Hari” Rosane Patricije Siklari, “Poslednja stanica” Đambatiste Asantija, „Zatvorenik sopstvene slobode“ Rozarija Erika, “Duboko u šumi“ Stefana Lodovikija, „Jedan novi svet“ Alberta Negrina i „Ustika: Nestali dokumenti“ Renca Martinelija koji će biti prisutan na projekciji i družiti se sa beogradskom publikom.

Pored filmskog programa, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Kneza Miloša 56, u petak, 23. septembra, od 11:00 do 18:30 organizuje panel i sastanke sa distributerima i predstavnicima filmske produkcije. Poseban fokus biće na mogućnostima snimanja u Italiji – informacije o teritorijama i gradovima – koje će predstaviti Italijanska filmska komisija, kao i na italijansko-srpskim koprodukcijama, gde će biti reči o olakšicama i porezima. Sastancima će prisustvovati predstavnici Ministarstva kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije, Italijanske filmske komisije, Italijanske filmske asocijacije Anica i Rai Cinema. Ugo di Tulio, profesor Organizacionog prava i prava medija na Univerzitetu u Pizi, govoriće na temu „Sistem koprodukcije kao ekonomska i kulturna mogućnost“, a biće prisutan i Nikola Đulijano, producent Oskarom nagrađenog ostvarenja „Velika lepota“ (La Grande Bellezza) i svih ostalih Sorentinovih filmova.
Festival je jedinstvena prilika da publika uživa u remek delima i savremenim ostvarenjima italijanske kinematografije, kao i da se predstavnicima srpske kinematografije prikažu različite mogućnosti za saradnju.
Između Beograda i Rima postoji dugogodišnja tradicija koprodukcije na filmu i televiziji. Od 70-ih godina do danas mnogi filmovi italijanske produkcije snimljeni su u Beogradu i Srbiji, a najnovija saradnja je u okviru filma „Questi giorni“ koji je nedavno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, dok su u planu i novi projekti koji podrazumevaju saradnju italijanske i srpske kinematografije.

Konferencija za štampu biće održana 22. septembra sa početkom u 12:30 u Ambasadi Republike Italije, a prisustvovaće umetnički direktor Gabrijela Karluči koja će najaviti savremeni deo Festivala i sastanke zakazane za 23. septembar.

PROGRAM
Festival italijanskog filma – Istorija italijanskog filma

Petak 16. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
20:30 Koncert “Vrhunska muzika italijanskog filma”
Mauro Maur i Fransoaz de Kloze

Subota 17. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Čudo u Milanu, režija: Vitorio De Sika
20:30 General Dela Rovere, režija: Roberto Roselini

Nedelja 18. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Dvadeseti vek (prvi i drugi deo), režija: Bernardo Bertoluči

Ponedeljak 19. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Osam i po, režija: Federiko Felini
20:30 Stranac, režija: Lukino Viskonti

Utorak 20. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Jevanđelje po Mateju, režija: Pjer Paolo Pazolini
20:30 Noć, režija: Mikelanđelo Antonioni

Utorak 21. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Mediteran, režija: Gabrijele Salvatores
20:30 Život je lep, režija: Roberto Beninji

Festival italijanskog filma – savremeni filmovi

Četvrtak 22. septembar
Ambasada Republike Italije, Birčaninova 9a, Beograd
12:30 Konferencija za štampu povodom Festivala italijanskog filma u Beogradu

Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Poslednja stanica, režija: Đambatista Asanti, Gekon production
20:30 Zatvorenik sopstvene slobode, režija: Rozario Eriko, Immagine Corporation Production

Petak 23. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
20:30 Osvajanje uspona, režija: Roza Kjara Skaljone, Film Export 2016
22:00 Montedoro, režija: Antonelo Fareta, Noeltan Film studio

Subota 24. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Povratak životu, režija: Ilarija Boreli
20:00 Suđenje Mata Hari, režija: Rosana Patricija Siklari, Stemo
22:00 Duboko u šumi, režija: Stefano Lodoviki, Minerva

Nedelja 25. septembar
Jugoslovenska Kinoteka, Uzun Mirkova 1, Beograd
18:00 Ustika: Nestali dokumenti, režija: Renco Martineli, Intramovies 2016
Reditelj Renco Martineli će pozdraviti publiku u sali
20:30 Jedan novi svet, režija: Alberto Negrin, Palomar u saradnji sa Rai Fiction

Filmski program je podložan promenama. Molimo Vas da pratite www.iicbelgrado.esteri.it

Susreti tokom Festivala italijanskog filma u Beogradu

Petak 23. septembar
Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Kneza Miloša 56

Od 11.00h do 18.30h
Panel posvećen filmskom tržištu i susreti sa profesionalcima zainteresovanim za filmsku produkciju i distribuciju.
Poseban fokus biće na mogućnostima snimanja u Italiji – informacije o teritorijama i gradovima – koje će predstaviti Italijanska filmska komisija, kao i na italijansko-srpskim koprodukcijama, gde će biti reči o olakšicama i porezima. Sastancima će prisustvovati predstavnici Ministarstva kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije, Italijanske filmske komisije, Italijanske filmske asocijacije Anica, Rai Cinema. Ugo di Tulio, profesor organizacionog prava i prava medija na Univerzitetu u Pizi govoriće o “Sistemu koprodukcije kao ekonomske i kulturne mogućnosti” a učestvovaće i Nikola Đulijano, producent Oskarom nagrađenog ostvarenja „Velika lepota“ (La Grande Bellezza) i svih ostalih Sorentinovih filmova.

U pauzi je predviđen lagani ručak (švedski sto).

Povezani članci i emisije

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.