Otvoren vicenkonzulat Italije u Subotici

Italija – Srbija: svečano otvorena prva italijanska konzularna kancelarija van Beograda

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco (Giuseppe Manzo) svečano je otvorio danas Počasni vicekonzulat Italije u Subotici, prvu italijansku konzularnu kancelariju u Srbiji van Beograda. Vicekonzulat je nadležan za pokrajinu Vojvodinu u kojoj Italija zauzima prvo mesto kao strani investitor s obzirom na prisutnost 50 preduzeća sa italijanskim kapitalom i gde živi veći broj pripadnika italijanske zajednice.

“Otvaranje ove kancelarije je odgovor Italije na zahteve naše zajednice koju u ovoj važnoj srpskoj pokrajini čine, između ostalog, mnogobrojni privrednici, predavači i lektori italijanskog jezika koji rade na Novosadskom univerzitetu” izjavio je ambasador Manco, ističući da se “Vicekonzulat otvara u vreme kada su odnosi između Italije i Srbije na izuzetnom nivou i u kome je Italija lider ne samo po ekonomskom prisustvu već i u domenu trgovinske razmene”.
“Značajno je da ovaj konkretan signal izuzetne vitalnosti odnosa između naše dve zemlje stiže baš u danima kada Italija još jednom potvrđuje svoju podršku evropskim integracijama Srbije uoči otvaranja novih pregovaračkih poglavlja u Briselu“, zaključio je ambasador Manco. Na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, najznačajnijem sajmu u toj oblasti na Balkanu, ove godine Italija je bila zemlja partner.

Ceremoniji svečanog otvaranja je prethodio susret na kojem je u prisustvu predstavnika italijanskih preduzeća u Vojvodini ambasador Manco razgovarao sa predsednikom Vlade Vojvodine, Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Subotice, Bogdanom Labanom o mogućnostima proširenja italijanskog prisustva u pokrajini. Susretu je prisustvovao i Karmine Taralo (Carmine Trallo) počasni vicekonzul Italije u Subotici. “Dekan” lokalne italijanske zajednice, Tarlao je i osnivač Italijanskog kulturnog centra “Piazza Italia” koji je u poslednjih godinu dana organizovao više od 50 kulturnih događaja u gradu.

Povodom ceremonije svečanog otvaranja u prosotorijama počasnog Vicekonzulata postavljena je izložba fotografija “Spasilačke misije Italije na Mediteranu” italijanskog fotografa Kristijana Mantuana (Christian Mantuano) koja govori o akcijama spasavanja izvedenih od strane italijanskih vojnih snaga na Mediteranu. Izbor grada Subotice je simboličan kako zbog njenog multietničkog karaktera tako i zbog činjenice da kroz nju mesecima prolaze hiljade izbeglica na takozvanoj “balkanskoj ruti”.

Povezani članci i emisije

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.