Državni sekretar Italije u poseti Beogradu

Državni sekretar Italije upravo boravi u Beogradu.

Centralne teme posete državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Republike Italije, Vinćenca Amendole, koji upravo boravi u Beogradu, su početak italijanskog predsedavanja Samitom o zapadnom Balkanu – koji će sledeće godine biti održan u Italiji – i potvrda italijanske podrške evropskom putu Srbije (i Balkana), imajući u vidu i predstojeće otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

U intervjuu objavljenom danas u Politici, državni sekretar Vinćenco Amendola izjavio je da su rast, bezbednost i vladavina prava prioriteti italijanske agende sledećeg Samita o zapadnom Balkanu koji će se održati 2017. godine. „Danas, nedelju dana posle takvog samita u Parizu, ja se u Beogradu sastajem sa italijanskim ambasadorima u zemaljama zapadnog Balkana kako bismo počeli da oblikujemo agendu za samit koji nas čeka sledeće godine kao i zbog toga da bismo potvrdili italijansku posvećenost ovom regionu“, izjavio je državni sekretar Amendola.

Nastavak projekta evropskih integracija uz učešće svih balkanskih zemalja i obnovljeni pristup regionalnoj saradnji biće teme razgovora tokom ručka na kome će se danas sresti predsednik Vlade Aleksandar Vučić, državni sekretar Amendola i italijanski ambasadori u okviru njihovog skupa koji se danas održava u Ambasadi Italije u Beogradu a kome će se putem video konferencije priključiti i ministar spoljnih poslova Italije Paolo Đentiloni.

Poseta državnog sekretara Amendole nastaviće se i sutra za kada su predviđeni njegovi susreti sa nadležnim organima Republike Srbije. U pratnji ambasadora Đuzepea Manca, državni sekretar će se sresti sa premijerom Vučićem, sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i delegacijom Skupštinskog odbora za evropske integracije, sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, predstavnicima nezavisnih tela i grupom italijanskih privrednika u Srbiji.

Državni sekretar Amendola je prvi predstavnik jedne zemlje Evropske unije koji posećuje Beograd nakon što je za sledeću nedelju najavljeno otvaranje poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, vladavini prava i bezbednosti u okviru pregovora koje Srbija vodi sa Evropskom unijom. Italija je, inače, najveći ekonomski partner Srbije sa trgovinskom razmenom od preko 3,5 milijarde evra i 3 milijarde investicija. Više od 500 italijanskih preduzeća posluje u Srbiji u kojoj je italijanski jezik drugi po broju onih koji ga uče. Nakon što su se u decembru 2014. godine u Rimu sreli premijeri Mateo Renci i Aleksandar Vučić, prošle godine su Beograd posetili predsednik Republike Italije Serđo Matarela, predsednik italijanskog Senata Pjetro Graso i ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni.

Povezani članci i emisije

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.