Izložba BETWEEN STOPOVERS

Sophia Hirsch i Johannes Mundinger

Izložba je otvorena 09.6.16. u 21:30 časova, u galeriji KM8, Urbani incubator, Kraljevića Marka 8.

Kustos: Annika Hirsekorn
09.6.2016. – 19.6.2016.

U okviru umetničkog projekta Between Stopovers (Između usputnih stanica), dvoje umetnika, Sophia Hirsch i Johannes Mundinger dolaze u Beograd, a potom u Kehl na Rajni, Krakov i Berlin u kojima će oslikati četiri murala. U Beogradu se projekat ‘Između usputnih stanica” realizuje u saradnji sa Urbanim inkubatorom, uz podršku Goethe-Instituta i DOB Beograd, Galerije KM8 (Kraljevića Marka 8) u kojoj će se 15 juna u 20 časova otvoriti izložba njihovih skorijih radova čiju je selekciju je izršila kustos Annika Hirsekorn iz kultne berlinske galerije Neurotitan.

Usputne stanice poput onih na aerodromu ili na železničkoj stanici su živopisni prostori, koji postoje samo neko određeno vreme i koji nemaju svoje stanovnike. Vidimo jaku vezu između ovakvih mesta i komercijalizovanih urbanih prostora, kao što su trgovački centri, parkirališta ili poslovne zgrade. Takvim urbanim prostorima jednostavno nedostaje individualnost i čini se da nemaju jedinstven izgled ili atmosferu, a njihova svrha je čisto funkcionalna. Identitet grada je oblikovan od strane građana i to je proces koji se kontinuirano menja. Zavučena mesta, ilegalne šupe, street-art-nalepnice ili grafti nam otkrivaju duh grada, ali se zamenjuju onima komercijalizovanim ‘ne-mestima’. Ove lokacije koje često doživljavamo kao usputne stanice, obično su izgrađene određenom arhitekturom koja odražava određenu ideju društva. Dizajn ovih prostora i ono što oni simbolizuju je polazna tačka našeg rada. Projektom ‘Između usputnih stanica” mi se fokusiramo na estetiku tih ” ne-mesta”, pokušavajući da oslušnemo šta imaju da nam kažu o gradovima danas i o gradovima sutrašnjice.

Neurotitan je kulturni centar i galerija koja svojim programom refektuje široki spektar berlinske umetničke scene i ne pristaje na diktat mainstream kulture. Galerija podržava umetnike koji se kreću između polova eksperimenta i supkulture. Nastala je kao poligon za testiranje novih i / ili nepoznatih umjetnika a vremenom postaje čvor multinacionalne mreže umetnika koji se kreću između avangarde i supkulture, ali obično postoje izvan zvanične umetničke scene. Zadatak i cilj galerije je da ublaži ova ograničenja. Prva izložba je održana rane 1996. Od tada, na oko 300m2 galerijskog prostora realizovano je oko 80 izložbi, ne računajući redovne pop-up koncerte, čitanja, predstave, projekcije kao i saradnje sa raznim festivalima.

Sophia Hirsch se bavi eksperimentisanjem sa materijalima, različitim tehnikama i mogućnošću slikanja na granici između figuracije i apstrakcije. U njenim slikama ona stvara apstraktne kolaže arhitekture i krajolika, kao predstavu osećanja u situacijama i konfiktima. Tokom posljednjih godina istražuje u različitim medijima, kao što su video i instalacije, od 2012. godine je izvela nekoliko velikih zidnih murala. Rođena 1987. godine u Berlinu, studirala je likovnu umetnost na “Kunsthochschule Weissensee” u Berlinu i Bezalel akademiju u Jerusalimu, diplomirala je 2013. godine, Iste godine je dobila, zajedno sa Johannesom Mundingerom nagradu žirija na “Berliner Kunstverein”-u.

Johannes Mundinger slika murale, često sa specifčnim elementima vezanim za lokaciju, takođe se bavi interaktivnim instalacijama u galerijama i muzejima. Rođen je 1982. godine u Offenburgu, Nemačka,studirao je u Münster-u i Briselu, a trenutno živi i radi u Berlinu, kao rezident umetnik pri Urban Spree galeriji.

 

Projekat podržali: Goethe-Institut Beograd, Club Voltaire in Kehl, Kulturbüro Kehl, Neurotitan Berlin, Galerija KM8, Urbani inkubator

Povezani članci i emisije

Comments are closed.