Mnogo lepote i mirisa u Lipolistu – završen festival „Ruže Lipolista“

U treću nedelju juna, u najmirisnijem selu u Srbiji, Lipolistu, kada lipe cvetaju, i kada, prema verovanju, karavani prolaze, a devojke se udaju, održan je od 16. do 18. juna 2016. godine, festival „Ruže Lipolista“, posvećen najmirisnijem cveću. I na ovom Festivalu, čiji su organizatori Turistička organizacija grada Šapca i Udruženje „Ruže Lipolista“, a pokrovitelj grad Šabac, ruže su pobedile. I ove, kao i prethodne 22 godine, Lipolist je ponovo bio prestonica cveća, a posetioci su pokazivali radost i zadovoljstvo na putevima koji vode ka Lipolistu. Svi hrle ka bezbroju ruža, da iz pupoljaka osete miomirise i uživaju u toj lepoti.

Lipolist je selo sa hiljadu stabala lipa, po čemu je i dobilo naziv, u kojem se dvadesetak porodica bavi uzgajanjem ruža, a jedina žena preduzetnik, u tom poslu, je Snežana Marinković, koja uzgaja oko 40.000 sadnica – 30 vrsta ruža na 40 ari.

ruze lipolista

Na ovoj, najmirisnijoj turističko-privrednoj manifestaciji u Srbiji, okupili su se naši najpoznatiji proizvođači ruža, koji svoje proizvode prodaju daleko van granica naše zemlje, te zato i ne čudi to, što je Srbija osmi izvoznik ruža u svetu.

Ove godine učestvovalo je 22 izlagača, kao i 40 zanatlija, iz cele Srbije, kroz novu festivalsku aktivnost „Bazar starih i umetničkih zanata“, na kojem su posetioci mogli da nabave zanimljive suvenire, te šareni ručni sapuni od lekovitog bilja za podmlađivanje ili lečenje reume, slatko od ruža, sokovi od ruža, malina i zove, manastirski melemi, kao i različiti proizvodi od cveća.

Grupa „Garavi sokak“, prvo veče, upotpunila je festivalsku atmosferu, koncertom u Šapcu. Drugog dana festival se preselio u „Etno selo Topalović“, poznatog mačvanskog slikara i naslednika Milića od Mačve, Slobodana Topalovića, „koji čuva i naše sećanje, sakuplja ono čega smo se odrekli i pamti ono što smo zaboravili“. Program „Jutros mi je ruža procvetala“, okupio je vokalne grupe „Šapčanke“ i „Dubljanske Lole“, Željka Đukanovića, učenika Muzičke škole, svi u pratnji harmonikaškog asa, Milenka Božića… I prvi put pred publikom, „porodični orkestar Topalovića“ – Milan, Boško, Nikola i Filip.
Iste večeri, u avliji Marinkovića, uvek otvorenoj za prijatelje, Festival je nastavljen uz program „Kod Marinkovića od Marinkovića“, uz poeziju… „Jedva čekam veče da i meni svane“…pisao je Dis, a ovim stihom počelo je pesničko veče, posvećeno dobitniku nagrade 53. Disovog proleća, Tomislavu Marinkoviću. O njegovom pesništvu govorio je Petar Arbutina, urednik odeljenja za izdavaštvo „Službenog glasnika“. Stihove je kazivao Slobodan Petranović Šarac, glumac Šabačkog pozorišta, a sa gostima razgovarala je novinarka Margareta Musić, urednica informativnog programa TV Šabac.

Centralni festivalski dan tradicionalno, već 22 godine, održava se u Lipolistu, u dvorištu osnovne škole. Program sa više od 250 učesnika, za vreme izložbe cveća, na centralnoj bini, okupio je članove kulturno-umetničkih društava šabačkog kraja, pre svega „Abrašević“, „Hajduk Stanko“, „Gospodar Jevrem“, kao i učenike škole domaćina OŠ „Vojvoda Stepa“. Neformalna umetnička grupa „Konbinart“ učestvovala je na ovogodišnjem festivalu izložbom „Umetnost u pokretu“.

ruze lipolista 3

Festival je i ove godine nagradio najbolje – među poljoprivrednim školama najkreativniji aranžman, po oceni žirija, napravili su učenici Poljoprivredne škole „Josif Pančić“, iz Pančeva. Najbolji van asortimana ruža, bio je rasadnik „Aloja Zeleni med“ – Golubinci, najlepši aranžman napravili su u Rasadniku „Ivanović“, iz Sinoševića, a najbolji proizvodni asortiman ruža, proizveo je Rasadnik „Marinković“, iz Lipolista. Posebno priznanje Festivala, Prsten prijateljstva, koje daruje Milan Marinković, pripalo je za „sportski i ljudski podvig, hrabrost, humanost i afirmaciju pravih vrednosti“, košarkašici Nataši Kovačević. Nagrade najuspešnijima, uručio je Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.

Festival „Ruže Lipolista” podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi – SWG, kroz projekat Evropske unije „Podsticanje regionalne saradnje i uravnotežen teritorijalni razvoj zemalja zapadnog Balkana u procesu integracije u EU“.

Ovogodišnji Festival, prošao je u znaku još jednog jubileja – 10 godina rada Vile Albedo, u Varni. Etno centar za razvoj kulture, umetnosti i turizma bračnog para Mice i Caneta Kovačevića, jedino je seosko-turističko domaćinstvo na teritoriji Šapca, koje je dobilo i Turistički cvet, kao najviše priznanje u turizmu Srbije. Kroz različite projekte, nastoji da osnaži život na selu, posebno da pokrene kulturne sadržaje u ruralnom ambijentu. Od početka je imala podršku grada Šapca, te je i konferencija za novinare povodom održavanja ovog Festivala, 7. juna, održana upravo u Vili Albedo, sa željom Turističke organizacije grada Šapca da podrži ovo značajno etno-domaćinstvo.

Autor teksta: Marko Jelić

Fotografije: Turistička oranizacija grada Šapca

Povezani članci i emisije

No Comments Yet.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.